Zo bereid je je huid voor op de zon


De eerste tropische zomerdagen zijn voorbij. Na een milde winter is het toch fijn dat de zonnestralen er zijn en ons een stukje gelukkiger maken. Hoe dat komt, daar schreven we al eerder over in Lentekriebels. Toch moet je ook opletten: je kunt snel verbranden. En hoe mooi je een bruine kleur ook mag vinden: voor de natuur is het niet meer dan een teken dat het lichaam zich beschermt in reactie op het aantasten van DNA door uv-stralen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bestaat een ‘gezond bruin kleurtje’ dan ook niet. 

Om toch een beetje te kunnen genieten van de zon, leggen we je hier uit hoe je je kunt voorbereiden.

Je wilt vermoedelijk niet alleen voor de vitamine D de zon in, maar ook voor het kleurtje. Het devies: smeren, smeren, smeren. Neem een klein flesje zonnebrand mee als je van plan bent in je pauzes in de zon te zitten of aan het einde van de middag een terrasje te pikken. Vergeet niet de plekken zoals oren, nek en neus. 


Nieuws / strandSmeren


Ga je de hele dag in de zon zitten en draag je niet meer dan een bikini of zwembroek: smeer dan elk uur je lichaam in. Vergeet vooral de randen van je zwemkleding, voeten en knieholtes niet. Dit zijn de plekken die je onbewust wel eens over kunt slaan. Toch raden we aan, niet de hele dag te bakken in de zon, vooral niet wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Tussen 12:00u en 15:00u. Ook na het zwemmen of zweten is het handig om nogmaals in te smeren. 

Ook haar kun je beschermen. Zo bestaan er speciale haarproducten en -oliën met een zonnebrandfactor die je haar beschermen. Lig je de hele dag in de zon, dan is het ook aan te raden een hoed of een pet te dragen. Vooral blondines moeten opletten dat hun hoofdhuid niet snel verbrand. 


Hydrateren

Voldoende water drinken is natuurlijk erg belangrijk, maar dat bedoelen we niet met hydrateren. Wanneer je uit de zon komt is het goed om je huid te voeden met een bodylotion of aftersun zonder parfum. Je huid verkoelt en zo blijft je gebruinde huid ook langer bruin.