Multivitaminen

Het menselijk lichaam heeft dagelijks verschillende vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Elk van die vitaminen en mineralen biedt zijn eigen voordelen en heeft een unieke ondersteunende rol in het lichaam. 


Wat zijn multivitaminen?

Multivitaminen zijn een combinatie van veel verschillende vitamines en mineralen die normaal gezien verkrijgbaar zijn uit voedingsmiddelen en andere natuurlijke bronnen.

Multivitaminen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding, om toch de vitamines en mineralen binnen te krijgen die je onvoldoende via je voeding binnen krijgt.
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Europeanen niet voldoende vitaminen en mineralen consumeren. Hierdoor kun je essentiële voedingsstoffen missen die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Natuurlijk worden multivitaminen ook vaak ingezet bij ziekte, zwangerschap, spijsverteringsproblemen en diverse andere aandoeningen.

Er zijn veel verschillende soorten multivitaminen op de markt. Een fabrikant bepaalt zelf welke vitaminen, mineralen en eventuele andere ingrediënten in hun supplement worden gebruikt en in welke hoeveelheid.


Hoe bepaal je de kwaliteit van een multivitamine?

Op de verpakking van elke multivitamine staan ADH percentages. ADH staat voor de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’. Deze is gebaseerd op het niet ontwikkelen van ziektes. Dit zegt dus niet persé iets over wat je werkelijk nodig hebt voor een optimale gezondheid. Orthomoleculaire therapeuten komen vaak op hogere ADH’s uit omdat zij zich richten op optimale gezondheid en preventieve gezondheidszorg.

Ons advies is dan ook altijd om een multivitamine te kiezen van een orthomoleculair merk. Deze vindt je bijvoorbeeld op de website van onze partner www.vitamins24.nl
Orthomoleculaire supplementen zijn samengesteld uit natuurlijke stoffen en deze stoffen zijn van de hoogste kwaliteit, waardoor deze efficiënt worden opgenomen door je lichaam.

Er worden ontzettend veel verschillende multivitaminen aangeboden op het internet en in de winkels. Veel van deze multivitaminen zijn niet aan te raden, omdat deze zeer slechte vormen of lage doseringen van vitaminen en mineralen bevatten, waardoor ze lang niet altijd de gewenste werking hebben.
Veel commerciële merken en huismerken van de bekendere drogisterijen bevatten vaak extreem lage dosissen en allerlei toevoegingen, zoals suiker. Door de lage productiekosten van de minder opneembare vitamines en mineralen kunnen deze producten vaak voor een ‘mooie’ prijs worden aangeboden.


Wat zit er normaal gesproken in een multivitamine?

Multivitaminen worden vaak afgestemd op specifieke voedingsbehoeften van bepaalde groepen. Een multivitamine voor vrouwen kan bijvoorbeeld meer ijzer bevatten en een multivitamine voor senioren bevat vaak extra vitamine D.

Een goede multivitamine bevat normaal gesproken alle 13 vitaminen en daarnaast een selectie van de belangrijkste mineralen en spoorelementen.


Foto's / Tabel vitaminen 2


Foto's / Fruit en supplementenNaast de 13 vitamines bevat een goede multivitamine ook essentiële mineralen en spoorelementen. Spoorelementen zijn mineralen waar je lichaam minder van nodig heeft, maar die wel essentieel zijn om binnen te krijgen. Dit zijn de meest gebruikte mineralen/spoorelementen in multivitaminen:


Foto's / Tabel mineralen
 

Heb ik multivitaminen nodig?

Voor de meeste mensen kan het innemen van multivitaminen nuttig zijn, simpelweg omdat de meesten van ons niet alle vitaminen en mineralen voldoende binnen krijgen.
Vergeet niet dat het geen vervanging is voor een gezond dieet. Het is eerder een goede aanvulling.

De volgende groepen hebben een verhoogde nutriëntenbehoefte:
- Kinderen en adolescenten
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
- Intensieve sporters
- Mensen met een veeleisende levensstijl (stress)

Een intake tekort wordt vaak gezien bij:
- Ouderen
- Mensen die een intensief afslankdieet volgen
- Veganisten en vegetariërs
- Mensen met darmproblemen

In sommige gevallen is het beter om aparte supplementen te kopen, bijvoorbeeld van magnesium, vitamine C of vitamine D. Je moet voldoende van iets binnen krijgen om het effectief te laten zijn voor je lichaam.

Twijfel jij of jij wel de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnen krijgt? Maak eens aan afspraak voor de bodyscan, dan kunnen wij dit uitgebreid met je doornemen.