Hoe zuur ben jij?

Hoe zuur ben jij?


Rare vraag, denk je misschien. Maar zo gek is deze vraag helemaal niet. We kennen allemaal wel het verzuren van de spieren tijdens het sporten.
Maar naast overmatige spierbelasting zijn ook voeding, stress en vermoeidheid, roken, straling, medicatie en het verstrijken van de jaren verantwoordelijk voor zure afvalstoffen. Je lichaam moet deze kwijtraken om de zuurgraad van het bloed in evenwicht te houden.

Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn melkzuren, koolzuren, azijnzuren en urinezuren. Ons lichaam voert zure afvalstoffen af via de huid, de nieren en de longen. Ook kan ons lichaam zuurresten neutraliseren door middel van de lichaamseigen stof natriumbicarbonaat.

De hoeveelheid afvalstoffen die dagelijks vrijkomen is vaak teveel voor het lichaam om te kunnen lozen. Hierdoor blijven zuurresten in het lichaam achter. Hoe meer zuurresten, hoe zuurder je lijf. Zo’n 80% van alle mensen in geïndustrialiseerde landen heeft last van verzuring.


Leeftijd speelt een belangrijke rol


Een gezonde baby bestaat voor 70% uit water en 30% uit spoorelementen. Naarmate we ouder worden, nemen deze hoeveelheden af en komen hier met name zure afvalstoffen voor in de plaats. Simpelweg omdat we gedurende de jaren meer en meer worden blootgesteld aan verzurende factoren. Na het 40e levensjaar kan je lichaam al voor de helft uit zure afvalstoffen bestaan!


Foto's / Ontzuren - leeftijd
Bron: www.alka.nlWat zijn de gevolgen van een verzuurd lichaam?

Als je lichaam verzuurd is ben je vatbaarder voor verschillende ziektes. In eerste instantie zal iemand met een gemiddeld verzuurd lichaam klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, huidproblemen en een opgeblazen gevoel krijgen.
Iemand met een sterk verzuurd lichaam kan zelfs last krijgen van artritis, fibromyalgie, jicht en slechte bloedwaarden. En zo zijn er nog meer (nare) gevolgen.


Wat kan je hieraan doen?

Om de strijd aan te gaan tegen verzuring is het belangrijk om je lichaam te ontzuren.
In onze huidige maatschappij, met mobiele telefoons, wifi, strakke deadlines, sporten en gezellige feestjes met alcohol, frisdrank en lekkere hapjes, is dat niet altijd even makkelijk.

Je kunt hier wel degelijk aan werken.
- vermijd zoveel mogelijk verzurende factoren als stress, roken, medicatie en straling
- sporten (bewegen) is goed voor je, maar sla hier niet in door. Als je veel sport ondersteun je lichaam hier dan in met de nodige supplementen
- let op je voeding! Probeer dierlijke eiwitten, zuivelproducten, fast food, kant- en klaar producten, industrieel vervaardigde pasta en deegwaren maar ook koolzuurhoudende of alcoholische dranken, industrieel verwerkte fruitsappen en koffie zoveel mogelijk te vermijden.
Kies voor ontzurende (basische) voeding als groentes, aardappelen, (bepaalde) noten etc.
- Drink veel water en ontzurende kruidenthee
- Neem ontzurende/mineraliserende baden/douches
- Ondersteun je lichaam door een basische buffer (natriumbicarbonaat) op te bouwen. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt


Hoe zuur is mijn lichaam nu echt? Breng het in kaart met de bodyscan!

Misschien heeft dit artikel je aan het denken gezet en ervaar jij een of meerdere benoemde klachten. Als je écht wilt weten hoe het met jou lichaam gesteld is, kom dan eens langs voor een bodyscan.

Met de bodyscan kunnen we ook heel nauwkeurig in kaart brengen hoe verzuurd jouw lichaam is en of je misschien nog wat ondersteuning kunt gebruiken. We geven je uitgebreid en eerlijk advies.

Hieronder een uitdraai van een behoorlijk verzuurd lichaam van een man van middelbare leeftijd met een drukke/stressvolle baan, die veel koffie dronk, weinig bewoog en onregelmatig at.


Foto's / Meting Richard 1De man is vervolgens aan de slag gegaan met onze tips en adviezen. Zo heeft hij bijvoorbeeld zijn koffie-inname beperkt en is hij veel meer water gaan drinken.


Een maand later zag zijn scan er als volgt uit:


Foto's / Scan Richard 2


Dankzij onze gerichte adviezen heeft deze man veel meer energie gekregen en dat motiveerde hem ook om beter op zijn leefstijl te gaan letten.


Benieuwd of wij ook wat voor jou kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op, wij helpen je graag.