GABA - de natuurlijke rustgever

GABA – de natuurlijke rustgever

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar GABA (gamma-aminoboterzuur) speelt een prominente rol in je lichaam.

GABA is namelijk de belangrijkste remmende neurotransmitter in ons centraal zenuwstelsel.
Neurotransmitters zijn zogenaamde boodschapperstoffen die de communicatie tussen de verschillende zenuwcellen (neuronen) mogelijk maken.


Hoe werkt GABA?

In de hersenen is een bepaalde balans tussen stimulerende (exciterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters. Wanneer er een overactiviteit in de neuronen ontstaat, zorgt GABA met zijn remmende werking voor een natuurlijke balans. GABA werkt dus als een natuurlijke rustgever, door de zenuwimpulsen te remmen en stress te reguleren.


Kun je een tekort aan GABA hebben?

Jazeker! Er zijn een aantal factoren die de hoeveelheid neurotransmitters beïnvloeden. Denk hierbij aan stress, verkeerde voeding of voedingstekorten, bepaalde geneesmiddelen en het gebruik van drugs en alcohol.

Sommige mensen hebben van nature een tekort. Een te lage GABA-concentratie kan zich uiten in verschillende klachten. Denk hierbij aan stress/prikkelgevoeligheid, onrust/hyperalertheid, concentratieproblemen, moeilijk kunnen stoppen, sneller prikkelbaar zijn en minder goed kunnen slapen.


Wat als ik een tekort heb?

GABA zit onder andere in natuurlijke voedselbronnen zoals (blad)groenten, tomaten, eieren, soja- en tuinbonen en verse noten en zaden. Soms zijn deze bronnen niet voldoende toereikend en kan overwogen worden om de GABA-concentratie aan te vullen met een supplement.

Wij hebben zelf veel positieve ervaringen met het voorschrijven van GABA supplementen. Sommige klanten geven zelfs na een dag gebruiken al aan éindelijk een goede nachtrust te hebben gehad.
Door middel van onze scan en een aanvullende vragenlijst krijgen wij een goed inzicht in jouw neurotransmitterprofiel. Daarmee kunnen wij jou een gericht advies geven.  

Foto's / GABA2