Alles wat je moet weten over magnesium

Magnesium is een mineraal dat in bijna elke cel van je lichaam te vinden is. Het komt voornamelijk voor in het bot, maar ook in de spieren en andere weefsels. Magnesium draagt bij aan meer dan 300 processen in je lichaam. Het is dus van groot belang om je magnesiumniveau op peil te houden.

Onze hedendaagse voeding bevat minder magnesium dan tientallen jaren geleden, door een verandering in de voedselproductie en de industrialisering. Dit is overigens niet de enige oorzaak van een magnesiumtekort in ons lichaam. Ook veel stress, fysieke inspanning, zwangerschap/borstvoeding of medicijngebruik kunnen een tekort aan magnesium veroorzaken.


De functies van magnesium

Magnesium is een heel veelzijdig supplement. Specifieke kenmerken van magnesium zijn:
- Nodig voor het behoud van sterke botten en sterkte tanden
- Een goede spierfunctie
- Een goede energiestofwisseling in je lichaam
- Speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels
- Goed voor je geheugen en je gemoedstoestand
- Ondersteunt je energieniveau
- Speelt een rol bij de regulatie van je bloeddruk en bloedsuiker



Magnesium in voeding

Magnesium komt in veel voedingsmiddelen voor, maar het magnesiumgehalte verschilt per voedingsmiddel. Gezonde voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn onder andere:
- Groene (blad) groenten zoals spinazie en broccoli
- Fruit zoals bananen appels
- Volkoren graanproducten (volkoren brood of volkoren pasta)
- Allerlei soorten noten en pitten, bijvoorbeeld pompoenpitten, zonnebloempitten of amandelen
- Vlees waaronder kip en orgaanvlees
- Zuivelproducten als halfvolle melk
- Pure chocolade (donkere chocolade met minimaal 72% cacao)

Als je gevarieerd en gezond eet zou je voldoende magnesium binnen moeten krijgen. De kwaliteit van de magnesium in je voeding én of je lichaam de magnesium wel voldoende opneemt en verwerkt is hierbij wel van groot belang.


Heb ik een magnesiumtekort?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ijzer kun je een tekort aan magnesium niet opsporen via het bloed, simpelweg omdat de grootste hoeveelheid magnesium is opgeslagen in de botten en de weke delen.
Een bloedonderzoek is dus niet betrouwbaar. Met onze bodyscan kunnen wij je hier overigens wel meer inzicht in geven.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (dit is een minimale aanbeveling om gezond te blijven) voor volwassenen is vastgesteld op 300-350 mg magnesium per dag.

Oorzaken voor een magnesiumtekort zijn onder andere een ongezond voedingspatroon met weinig gezonde en vaak sterk bewerkte voedingsmiddelen. Doordat de landbouwgrond steeds minder voedingsstoffen bevat kun je ondanks dat je gezond eet toch een magnesiumtekort hebben.
Daarnaast zijn ook een hoog alcoholgebruik en darmproblematiek, veel/langdurige stress en bepaalde medicijnen een belangrijke oorzaak. Tot slot kun je door intensief werken of veel zweten ook een te laag magnesiumpeil krijgen.

Bij klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, stijve/zwakke spieren en spierkrampen zou je een tekort aan magnesium kunnen hebben.
Als je een magnesiumtekort vermoed is het altijd verstandig om eerst naar je voedingspatroon te kijken. Vaak kunnen supplementen je ook goed ondersteunen. Het is dan wel belangrijk om de juiste vorm magnesium te kiezen. Wij kunnen je hierbij goed adviseren.


Welke vorm van magnesium werkt het beste?

Het mineraal magnesium kan in een supplement aan verschillende stoffen ‘gebonden’ zijn. Denk hierbij aan oxide (magnesium-oxide), citraat (magnesium-citraat) of bisglycinaat (magnesium-bisglycinaat).

De beste vormen van magnesium behoren tot de zogenaamde chelaten. Dit zijn magnesiumtauraat, magnesiummalaat en magnesiumbisglycinaat. Deze vormen hebben een hele hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam ze het beste opneemt. De chelaten zorgen er ook voor dat onze maagsappen de supplementen niet kunnen splitsen en in hun volledige vorm bij de darmen aankomen, waar het lichaam ze opneemt.

Magnesiumbisglycinaat wordt vaak ingezet voor een goede werking van het zenuwstelsel, het geheugen, concentratievermogen en leerprestaties.
Magnesiumtauraat wordt aangeraden voor de gemoedstoestand, het geheugen, het celdelingsproces, het concentratievermogen en de leerprestatie. Het vermindert ook vermoeidheid en futloosheid en zorgt voor een goede werking van spieren en zenuwen.
Magnesiummalaat wordt over het algemeen gebruikt tegen vermoeidheid en een verminderde spierwerking. Het wordt ook aangeraden bij stressvolle periodes en voor een goede nachtrust.